Modespecialisatie en trendstudie

zo, 11/08/2015 - 17:28 -- olv

Het 7de jaar Mode-verkoop BSO is de bovenbouw van onze afdeling ‘mode’ en heeft een dubbele bedoeling. Enerzijds een bijkomende algemene vorming verschaffen die de leerlingen in staat moet stellen het Diploma Secundair Onderwijs te behalen. Anderzijds de beroepsbekwaamheid op gebied van moderealisatie, retoucheren, etaleren en verkoop vervolmaken, verbreden of verdiepen. In het 7de jaar Mode-verkoop krijg je ook het vak Bedrijfsbeheer, het is mogelijk om een attest Bedrijfsbeheer te halen waarmee je je als zelfstandige kan vestigen.
Als je kiest voor mode, leer je realisaties aantrekkelijk en commercieel voorstellen. Je wordt opgeleid tot mode-adviseur in de modedistributie. Door je klant- en productkennis en je kennis van lichaamsverhoudingen ben je in staat om professioneel advies te geven. Je hebt inzicht in retouchemogelijkheden en aandacht voor combinaties van kleuren. Een goede kennis van de verschillende weefsels en kledingonderdelen zijn je troef.
Typische onderdelen in de opleiding.
Het vak Moderealisatie omvat verschillende deelonderwerpen. Het samenstellen van een modische collectie om gevoel te krijgen voor mode, kleur en stijl en een klantgerichte samenstelling. Het geschikte archiefpatroon zoeken en wijzigen naar model. Bij de keuze van de didactische werkvormen zal men opteren voor experimenteel en zelfstandig werken. De verschillende fasen van de uitgewerkte opdracht worden beoordeeld en geëvalueerd. Ook retoucheringstechnieken komen aan bod tijdens de opleiding.
Tijdens de stages leren de leerlingen de werking van een kledingszaak in al zijn aspecten kennen. Ze ervaren het werk van de winkelverantwoordelijke in de modesector via de verkoop, de aankoop, de leveringen, de administratie en de presentatie van artikelen. Retouchevaardigheden brengen ze in praktijk. Ze leren ook verantwoordelijkheid dragen en samenwerken binnen een nieuwe groep, opmerkingen aanvaarden en positief verwerken en uiting geven aan voornaamheid in houding, kleding en taal. De stages, in specifieke modezaken, geven je de kans je vakkennis te bewijzen. De vraag naar gespecialiseerde modeverkopers – die ook complexe retouches zelf kunnen uitvoeren – neemt immers toe.
In het vak commerciële vorming wordt gewerkt aan je zin voor verantwoordelijkheid en je organisatievermogen. Leren initiatief nemen en je zelfstandigheid ontwikkelen staan centraal. Via doelgerichte stages krijg je praktijkervaring en worden je kansen op tewerkstelling gevoelig verstrekt. Hier liggen mogelijkheden om nadien als winkelverantwoordelijke of afdelingsverantwoordelijke aan de slag te kunnen. De vraag uit de modesector naar goed opgeleide en gemotiveerde medewerkers voor diverse functies is reëel.

Wat kan je verder studeren?

bachelor in de modetechnologie

bestukker - etalagist – floormanager – kleur- en stijlconsulent - retoucheur –   schoonheidsspecialist – salesmanager – shopmanager– specialist in mode- en maatkleding -specialist in modevormgeving  – stoffenconsulent - verkoper - visual merchandiser …

Vakken: 
Godsdienst
2
Project Algemene vakken
4
Frans
2
Engels
1
Plastische opvoeding
2
Lichamelijke opvoeding
2
Mode
6
Retoucheren
4
Commercieel communiceren
3
Ondernemend project
2
Stage Retoucheren / CC
6
Totaal
34